ΑΡΧΙΚΗ

ΙΔΡΥΜΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΣΠΟΥΔΕΣ

ΜΟΔΙΠ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

ERASMUS+

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναζήτηση στην ιστοσελίδα

 
 

Η Α.Σ.Κ.Τ. κατέχει και διαχειρίζεται μια εκτενή συλλογή έργων Τέχνης, ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας. Παράλληλα με την ίδρυση της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών το 1837, άρχισε να συγκροτείται «Πινακοθήκη», με κύριο άξονα την καλλιτεχνική παραγωγή όσων εμπλέκονταν στις διαδικασίες της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης που παρείχε το Ίδρυμα.


Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει πάνω από 9.000 εικαστικά έργα διαφόρων μέσων, όπως ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, αγιογραφία, φωτογραφία, σχέδια, κ.ά., τα οποία καλύπτουν μια χρονική περίοδο από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας.


Τα έργα που απαρτίζουν τη συλλογή της Πινακοθήκης αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της καλλιτεχνικής δραστηριότητας των καθηγητών των εργαστηρίων, αλλά και των φοιτητών του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών (ΤΕΤ) που διακρίθηκαν ή βραβεύτηκαν σε πανελλήνιους διαγωνισμούς ή κατατέθηκαν από τους αποφοίτους του ΤΕΤ ως δείγμα της πτυχιακής τους εργασίας. Στη συλλογή περιλαμβάνονται και έργα σημαντικών καλλιτεχνών προερχόμενα από δωρεές, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός αντιγράφων, ανάγλυφων και ζωγραφικών έργων της ελληνικής λαϊκής τέχνης, που πραγματοποιήθηκαν από φοιτητές του ΤΕΤ υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών αποστολών. Με αυτή την έννοια, η Πινακοθήκη αποτελεί ένα ζωντανό δείγμα της ίδιας της ιστορίας της ΑΣΚΤ, και κατά συνέπεια ενός πολύ σημαντικού μέρους της νεοελληνικής τέχνης.

Οι συλλογές της Πινακοθήκης συνεχίζουν να εμπλουτίζονται με τα έργα των αποφοίτων του Ιδρύματος μέχρι σήμερα.

Για τη δημοσίευση έργου της συλλογής, με οποιονδήποτε τρόπο, απαιτείται η έγκριση της της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

 

Πληροφορίες

 

Αυτοτελές Τμήμα Πινακοθήκης, Εκθέσεων, Φωτογραφικού Αρχείου και Ντοκουμέντων

των Συλλογών

e-mail: gallery@asfa.gr

τηλ.: 210 4801336, 210 4801342

 

Επικοινωνία

Πειραιώς 256
Τ.Κ. 18233
Αγ. Ι. Ρέντης

210 48 01 260