ΑΡΧΙΚΗ

ΙΔΡΥΜΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΣΠΟΥΔΕΣ

ΜΟΔΙΠ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

ERASMUS+

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναζήτηση στην ιστοσελίδα

 
 
Διδάσκοντες Εργαστηρίου

Δημοσθένης Αβραμίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής
Τέχνη και Τεχνική της Τοιχογραφίας και των Φορητών Εικόνων

Ολυμπιάς Κελαϊδή, ΕΔΙΠ
Τέχνη και Τεχνική της Μνημειακής Ζωγραφικής


ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ - ΣΚΟΠΟΣ

Το Εργαστήριο Νωπογραφίας και Τέχνης των Φορητών Εικόνων (ΕΝΦΕ)  αποσκοπεί στην καλλιέργεια σύμφωνα με τη συλλογική εικαστική αυτοσυνειδησία του τόπου μας, όπως έχει διαμορφωθεί από τον αρχαιοελληνικό, το βυζαντινό και μεταβυζαντινό πολιτισμό μέχρι σήμερα. Η μαθητεία στο ΕΝΦΕ είναι διαμορφωμένη σε τρεις ετήσιους κύκλους κατανεμημένη σε έξι εξάμηνα, με δυνατότητα επιλογής από ένα μέχρι και τρία έτη. Το Εργαστήριο επιλέγεται από το τρίτο εξάμηνο σπουδών στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ, μέχρι και το όγδοο εξάμηνο.

Ο πρώτος κύκλος είναι εισαγωγικός και η διδακτέα ύλη επικεντρώνεται σε τεχνικά και θεωρητικά ζητήματα που αφορούν στο σύνολο της ζωγραφικής μας παράδοσης από την αρχαία ελληνική, τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή τέχνη. Το φοιτητικό δυναμικό που επιλέγει το Εργαστήριο κατά τα δύο αυτά πρώτα εξάμηνα, εκπαιδεύεται στο σύνολο των θεμάτων μαστορικής της παραδεδομένης ζωγραφικής πράξης, ώστε να καταστεί ικανό να τα εφαρμόζει σε φορητά και επιτοίχια υποστρώματα ζωγραφικής. Παράλληλα εξοικειώνεται με τα εικαστικά ζητήματα της ζωγραφικής μας παράδοσης και ασκείται στην πράξη εφαρμόζοντας τα. Η μαθητεία εκκινεί από την κατανόηση των τεχνοτροπιών, ώστε να κατακτηθούν γνωσιακά και στην πράξη από τους φοιτητές, με έμφαση στη διαμόρφωση του προσωπικού καλλιτεχνικού χαρακτήρα του μαθητευομένου, που αποτελεί σταθερά καθ’ όλη τη μαθητεία στο Εργαστήριο. Ο εισαγωγικός κύκλος απευθύνεται και σε όσους φοιτητές επιθυμούν να εμπλουτίσουν το προσωπικό τους έργο με εκμάθηση ζητημάτων τέχνης και τεχνικής που αφορούν στο αντικείμενο του Εργαστηρίου.
Οι φοιτητές που επιθυμούν να εμπεδώσουν την ύλη και να διαπραγματευθούν σύνθετα εικαστικά ζητήματα μπορούν να επιλέξουν το Εργαστήριο για δεύτερο κύκλο σπουδών. Κατά τα δύο αυτά εξάμηνα έχοντας ο φοιτητής εξοικειωθεί και εφαρμόζοντας αποτελεσματικά τις παραδεδομένες τεχνικές ζωγραφικής, εισέρχεται με δημιουργικό τρόπο στη λειτουργική ζωγραφική όπως απορρέει από το εκκλησιαστικό γεγονός, ώστε να καταστεί δόκιμος και ικανός στις απαιτήσεις του αντικειμένου σε επίπεδο επαγγελματικών προδιαγραφών και στο σύνολο των εικαστικών ζητημάτων.

Η δυνατότητα επιλογής του τρίτου κύκλου σπουδών στο Εργαστήριο παρέχει εξειδίκευση στο αντικείμενο και αποτελεί εμβάθυνση σε σύγχρονα μορφοπλαστικά ζητήματα αναπαράστασης. Η μαθητεία κατά τον κύκλο αυτό αποσκοπεί ώστε ο φοιτητής να διαμορφώσει την προσωπική του εικαστική γλώσσα συνεχίζοντας δημιουργικά την Παράδοση. Το Εργαστήριο επιλέγεται κατά τον κύκλο αυτό με τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή του Εργαστηρίου.
Το Εργαστήριο ΕΝΦΕ ως υποχρεωτικό κατ’ επιλογήν Εργαστήριο του τομέα Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ είναι αναπόσπαστα εκπαιδευτικά συνδεδεμένο με τα εργαστήρια κορμού, όπου ο φοιτητής διαμορφώνει την σύγχρονη εικαστική του δημιουργία. Η δυνατότητα εκπόνησης διπλωματικής εργασίας στο αντικείμενο του Εργαστηρίου ή με τρόπο που συνδέεται με το αντικείμενο πλουραλιστικά και ποικιλοτρόπως, δίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή εργαστηρίου κορμού στο οποίο φοιτά ο φοιτητής και ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη συνολική εκπαιδευτική καλλιτεχνική υπόσταση του φοιτητή.


Πρόγραμμα Εργαστηρίου

Ώρες λειτουργίας Εργαστηρίου: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 4-8μ.μ. 

Κάθε Δευτέρα 4-6μμ: Άσκηση Σχεδίου
Κάθε Τετάρτη 6-8μμ: Παρουσίαση-Προβολή Θεματικής Ενότητας 
Ώρες γραφείου-φοιτητικά θέματα: Τετάρτη 2-4μ.μ.

Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου το πρόγραμμα μαθητείας περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δράσεις:

  • Επισκέψεις Μουσείων
  • Επισκέψεις σε Ναούς και Αρχαιολογικούς χώρους
  • Διαλέξεις από προσκεκλημένους εικαστικούς και θεωρητικούς των τεχνών
  • Εκπαιδευτικές εκδρομές
  • Workshop σε καλλιτεχνικούς σταθμούς της ΑΣΚΤ
Πληροφορίες για τις εκπαιδευτικές δράσεις καθώς και διαρκής πληροφόρηση για τα μαθήματα του Εργαστηρίου αναρτώνται στη ιστοσελίδα του Εργαστηρίου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (συμμετοχή κατόπιν εγκρίσεως του διαχειριστή της ιστοσελίδας): Πανσέληνος τον δεκαπενταύγουστο με αστραπές (icon@asfa.gr)




Δραστηριότητες

(φωτογραφίες και κείμενα για τις δραστηριότητες αναρτώνται στην Ομάδα του Εργαστηρίου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης “Πανσέληνος τον δεκαπενταύγουστο με αστραπές (icon@asfa.gr)”)

                                                                                                                    2018

21-29 Ιουνίου: Ομαδική έκθεση έργων 2017- 2018 φοιτητών εργαστηρίου ΑΣΚΤ, Ε.Ν.Φ.Ε.
28 Μαρτίου: Διάλεξη στο Ε.Ν.Φ.Ε με προσκεκλημένο τον Αν. Καθηγητή Ψυχολογίας της Θρησκείας, Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ Κου Σπύρου Τσιτσίγκου και θέμα: «Η Θεραπευτική διάσταση των εικόνων», συμμετοχή όλου του Εργαστηρίου.
26 Μαρτίου: Εκπαιδευτική δράση –παρακολούθηση θεατρικής παράστασης, Γιώργου Αδαμαντιάδη «Mute», Θέατρο Σημείο. 
15 Μαρτίου: Παρακολούθηση Δ΄Χαιρετισμών στον Ιερό Ναό Καπνικαρέας και παρουσίαση τοιχογραφικού έργου Φ. Κόντογλου, συμμετοχή όλου του Εργαστηρίου.

                                                                                                                    2017

13 Δεκεμβρίου: Εκπαιδευτική επίσκεψη Σχολείων Λεχαινών Ηλίας στο Ε.Ν.Φ.Ε
27 Οκτωβρίου: Eκπαιδευτική επίσκεψη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών με παρουσία όλου του Εργαστηρίου.
10 Μαΐου: Εκπαιδευτική δράση, επίσκεψη στον Ι.Ν. Αγ. Αλεξάνδρου Π. Φαλήρου για το εκκλησιαστικό έργο του Κ.Παρθένη, ξενάγηση Κου Γ. Μυλωνά, συμμετοχή όλου του Εργαστηρίου
1- 2 Απριλίου: Eκπαιδευτική εκδρομή στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Άμφισσας για το Εκκλησιαστικό έργο του Σπ. Παπαλουκά, συμμετοχή όλου του Εργαστηρίου.
24 Ιανουαρίου: Eπίσκεψη στο Ε.Ν.Φ.Ε, Ε΄Δημοτικoύ Μαρασλείου.

                                                                                                                  2016

14 Δεκεμβρίου: Eκπαιδευτική συμμετοχή στη Documenta 14 Παρουσίαση AbubaKar Fofana Workshop λατινικής καλλιγραφίας, συμμετοχή όλου του Εργαστηρίου. (Documenta14)
14 Νοεμβρίου: Παρουσίαση χαρακτικού έργου Φώτη Βάρθη, συμμετοχή όλου του Εργαστηρίου 
25 Νοεμβρίου: Εκπαιδευτική επίσκεψη στους Ιερούς Ναούς Αγ. Νικολάου Αχαρνών, Αγ. Ανδρέα οδού  Λευκωσίας, Αγ. Τριάδος Ελληνόρυθμων καθολικών για το έργο των Φ. Κόντογλου και Ράλη Κοψίδη, συμμετοχή όλου του Εργαστηρίου.





Επικοινωνία

Πειραιώς 256
Τ.Κ. 18233
Αγ. Ι. Ρέντης

210 48 01 260